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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  27/06/2013
Data da última atualização:  22/02/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FELICIO, T. L.; ESMERINO, E. A.; CRUZ, A. G.; NOGUEIRA, L. C.; RAICES, R. S. L.; DELIZA, R.; BOLINI, H. M. A.; POLLONIO, M. A. R.
Afiliação:  T. L. FELICIO, IFRJ; E. A. ESMERINO, UNICAMP; A. G. CRUZ, IFRJ/UNICAMP; L. C. NOGUEIRA, IFRJ; R. S. L. RAICES, IFRJ; ROSIRES DELIZA, CTAA; H. M. A. BOLINI, UNICAMP; M. A. R. POLLONIO, UNICAMP.
Título:  Cheese. What is its contribution to the sodium intake of Brazilians?
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  Appetite, v. 66, p. 84-88, Jul. 2013.
DOI:  10.1016/j.appet.2013.03.002
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The heightened intake of sodium from processed foods is of great public health concern throughout the world. This study evaluated the sodium contents of cheeses available in Brazil and the contribution of cheese to the daily intake of this micronutrient. The labels of 156 commercial samples of various types of Brazilian cheese (Minas, Prato, mozarella, and requeijão cheese, as well as padrão cheese) were evaluated with respect to the reported sodium content. A high variability in the sodium contents of cheeses within each category was observed, although no significant difference was observed in the sodium content present in one serving (30 g) of cheese versus that present in 100 g of product (p > 0.05). With the exception of Minas cheese, more than 70% of the other cheeses examined in this study could be classified as high-sodium cheeses, with sodium contents exceeding 400 mg Na/100 g of product. These results suggest that cheese manufacturers need to reformulate their products and that public health authorities need to take additional measures to curb sodium intake from cheese consumption, including demand-specific labeling and implementing educational campaigns to inform the public about the dangers associated with high sodium intake.
Palavras-Chave:  Rótulo.
Thesagro:  Queijo; Saúde Pública; Sódio.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA11818 - 1UPCAP - PP2013/0062013.00006
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1.Imagem marcado/desmarcadoBRAGHIROLLI, F. L.; SGROTT, A. F.; PESCADOR, R.; UHLMANN, A.; STÜRMER, S. L. Fungos micorrízicos arbusculares na recuperação de florestas ciliares e fixação de carbono no solo. Revista Brasileira de Ciência do Solo, v. 36, p. 733-743, 2012. Divisão 2 - Processos e propriedades do solo; Comissão 2.1 - Biologia do solo.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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